Gå i karta – Vargen kom

Tillsammans med Levande Önneköp.
Tack alla som deltog i Gå i karta – vargen kom den 20 februari 2022! Vi samlades vid ett grustag och gick Mias skogsrunda i tystnad tills vi kom till punkten där vargobservationen gjordes förra våren. Då spelade vi in våra tankar om varg genom en diktafon. Den som ville gick från flocken och talade in. Dessa inspelningar spelade vi upp då vi kom tillbaka till grustaget där vi hade parkerat bilar och cyklar. Vi delade erfarenhet av att bo i ett vargrevir. Oron över att hitta fåren skadade eller döda… Vargen blev (för någon som inte har tamboskap) avdramatiserad genom att gå tillsammans och utbyta tankar. Men även knep som att göra väsen genom att lyssna på talbok från mobilens högtalare istället för hörlurar eller ha med en visselpipa att blåsa i. Vargreviret vi bor i är mindre än de i norra Sverige. Det finns gott om vilt i detta revir. Utifrån kartor som Ebba gjort fick vi en bild av vargens ostörda områden. Vargrevirets vägar och bebyggelse hade fått en buffert på 200 meter genom ett kartprogram. På så vis presenterades de mest ostörda områden för vargen, inte särskilt stora områden. Frågan är om 200 meters buffert, vilket är en beräkning som kommer från Värmland, stämmer i Skåne? Här har varg observerats nära människor och bebyggelse.

Vilken tur med vädret vi hade! En halvtimme senare kom vintern tillbaka och hälsade på. Vi hade önskat snö för att leta spår…

I går kom det nyheter att varg observerats i Bönhult

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: