Gå i karta i pandemins landskap

Tillsammans med Levande Önneköp.
Tack alla som i söndags Gick i karta i pandemins landskap! Särskilt tack till markägare Christer Persson och paleoekolog Anna Broström!

Tillsammans så delar vi pusselbitar över förståelsen av landskapet och vår plats på åsen. Alla bitar är en gåva! Vi presenterade oss utifrån den geometriska avmätningskartan över Farhult från 1705, varifrån vi kom i relation till denna karta. De flesta kom från platser utanför denna karta, från Önneköp, Långaröd, Vallarum, Kölleröd, Skäpperöd och Öved, gåendes, cyklandes med bil eller på moppe.

Christer visade oss vägen till pestkyrkogården som även är benämnd som kolerakyrkogård. Enligt ett sockenstämmoprotokoll för Långaröds socken från 8 september 1850 skulle pestkyrkogården anordnas vid Hossakroken på Sven Håkanssons i Farhult ägor för byarna Långaröd, Önneköp och Farhult. Solveig Persson gjorde oss uppmärksammade på denna Riksantikvariatets information https://app.raa.se/…/80747557-3e5b-4493-b003-eb54da84fc09

och Christer på byaföreningens information som lyder:

”Redan på 1500-talet var platsen kyrkojord, men kan ha varit begravningsplats vid farsoter långt tidigare. Området kallades ”Horsakroken”. Den senaste kungörelsen att Pestkyrkogården skulle användas av Farhults, Långaröds och Önneköps byar kom på 1850-talet. Under seklernas lopp har pest och farsoter drabbat Färs härad. Hela byar har blivit avfolkade genom sjukdomar. Den värsta hemsökelsen var pesten år 1655-1657 som kom i krigets spår. Efter den stod ett hundratal gårdar öde i Färs härad.” http://onnekop.com/sevardheter/pestkyrkogard/

Anna Broström har varit med och undersökt hur landskap förändrats under digerdöden på 1300-talet i södra Sverige genom att studera fossila pollen. Anna visade ett diagram på hur landskapet vuxit igen efter pestens härjningar då stora delar av befolkningen dog.

Det är mycket kvar att förstå av denna kyrkogård i skogen precis vid Farhultsbäcken, en mycket vacker och stilla plats.

Vi promenerade tillbaka genom skogen och avslutade med en fika i det sköna kulturlandskapet hos Christer och Solveig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: