Gå i karta – Lödde ängar

vi gör en gemensam karta

Lördagen den 11 september 2021 fick vi ett experimentellt tillfälle till att Gå i karta tack vare konstvetare Sara Rossling, Konst In Motion/Kristianstads konsthall och kultursamordnare Heidi Viman i Kävlinge.

Strax innan tio strömmar det till deltagare och väderprognosens regnväder visar sig enbart som några få droppar.

Frågan Vad är Lödde ängar? funderar vi på i tystnad vid rekreationsområdets informationstavlor och därefter vandrar vi tysta tillsammans genom Lödde ängar mot Europaväg E6/E20. Vi följer stigen över det som på storskifteskartan från 1786 visar indelade ängsmarker. Idag är här hög och tät växtlighet längs med Kävlingeån och öppet landskap i de inhägnade hagarna med betande kor. Annelie filmar på avstånd och kommer ifatt gruppen efterhand.

Europavägen skär genom det platta och bördiga landskapet och desto närmre vi kommer är ljudet från den intensiva trafiken öronbedövande. Ebba berättar att Europaväg 20 går mellan Shannon AirPort på Irland och Sankt Petersburg i Ryssland. Storbritannien, Danmark, Sverige och Estland passeras. Här vid Lödde ängar heter vägen även Europaväg 6 vilken börjar i norska Kirkenes och slutar i Trelleborg. 

Under den trafikerade Europavägen framstår rummet som en pelarsal. Idag är korna inte just här, deras klövar visar avtryck i det leriga underlaget.

Första ljudinspelningen tar form här i pelarsalen och efter lite förvirring tar de andra ljudinspelningarna vid i riktning tillbaka genom Lödde ängar mot informationstavlorna. Den som spelar in sin röst tar riktning mot vita remsor av lakansväv som vi bundit fast strax innan vandringen. Dessa riktmärken vajar nu i vinden från hagarnas stängselpålar och från kardborreväxter vilka korna ratat.

Tillbaka vid informationstavlorna har nu alla deltagare spelat in sina röster och ljud. Ebba har tillfälligt hängt upp två kartor över informationstavlorna med Skåneledens och Kävlinge kommuns kartor. Ebbas kartor visar flera olika tidsepoker samtidigt. Annelie hämtar TV och högtalare från bilen på parkeringen från vilka vår gemensamma karta ska spelas upp. Då alla är samlade berättar Ebba om kartorna som hon hängt upp, där dagens befintliga bebyggelse är markerade i rosa och höjddatan visas som skuggade markeringar. Färjan över Kävlingeån är markerad ”mot Malmö”. Vår gemensamma karta spelas upp på TV-skärmen via kamerans minneskort och ett portabelt batteri. Deltagarnas röster och de rörliga bilderna som spelats in på avstånd under förmiddagen spelas nu upp samtidigt. Det är överraskande meddelanden och beskrivningar från platsen. Vi delar våra upplevelser av platsen en stund efter att vår gemensamma karta spelats upp.

Manuela Kronen från Skånska landskap berättar om sitt arbete. Hon arbetar mot kommunerna med Skåneleden. Nya skyltar, avtal med markägare, översvämningar, alternativa dragningar, dricksvatten, trasiga detaljer i de olika kommunerna genom vilka skåneleden följer går via Manuelas dagliga arbete.

Stort tack till alla deltagare, Sara Rossling, Heidi Viman och Manuela Kronen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: